Thermisch verzinkt stalen casco solide basis voor prefab badkamers

Wie vermoedt dat de prefab badkamer een uitvinding is van de laatste jaren, heeft het mis. Het Nederlands-Italiaanse familiebedrijf Portisa heeft een lange ervaring in de bouw van prefab badkamers, voor onder meer de maritieme sector – sinds 2010 ook in Nederland. “Het concept is de laatste jaren geperfectioneerd voor de woning- en utiliteitsbouw en uitermate geschikt voor transformatieprojecten, met onbeperkte afwerkingsmogelijkheden en een all-in-garantie”, vertelt directielid Frederike Cernoia. “De basis is een lichtgewicht staalconstructie, die zelfs in monumentale panden integraal naar binnen kan.”

De klassieke combinatie van Hollandse nuchterheid en Italiaans design is geen gegeven bij Portisa – een samentrekking van ‘porte industriale’. “Bij ons is de nuchterheid – het technische – juist afkomstig uit Italië, terwijl ik mij meer met de afwerking bezighoud”, lacht Frederike, een Nederlandse getrouwd met mede-directielid Raffaele Cernoia. “Maar het is wel degelijk een bijzondere combinatie. Het staal voor de constructie komt uit Noordoost-Italië, volledig voorzien van doorvoeren en leidingen volgens de bouwtekeningen en indien nodig voorgecoat. En hier in Schelluinen (bij Gorinchem; red.) werken flexibele teams aan de totaalassemblage. Vanwege de transportkosten is het goedkoper dicht bij de klant – voornamelijk te vinden in de Benelux, te opereren. De badkamers gaan immers volledig klaar en ingeseald naar de definitieve locatie, waarbij de wens van de opdrachtgever uiteraard de inrichting en afwerking bepaalt. Dat kan een middeleeuws pand zijn in Antwerpen, waar de badkamers op hun kant naar binnen moeten worden gehesen in verband met de gevelopeningen, maar ook een zestien lagen hoog kantoorgebouw in Amsterdam-West, dat wordt getransformeerd tot hotel – het Ramada Apollo Amsterdam Centre. Wij hebben dit hotel in zestien weken van 446 badkamers voorzien. De juiste logistiek wordt per project bepaald.”

Studentenwoningen Huys van Portugael Antwerpen

Integraal transport

Jarenlange expertise in bouwen voor cruise-organisaties als Seabourn, diverse hotelketens en studentenhuisvesters leidde tot een product dat in kleine en grote volumes een hoge standaard kan halen, zegt Cernoia. De techniek achter de prefab badkamer van Portisa wortelt in een casco van Sendzimir (thermisch) verzinkt staal. De prefab badkamers worden opgebouwd uit een verzinkt stalen onderconstructie waarop gezette verzinkt stalen wand- en plafondpanelen gevuld met minerale wol worden geplaatst, voorzien van epoxy-voegen. Oersterk en volgens industriële standaarden, aldus Cernoia. “Zo ontstaat een stijve constructie waardoor torsiekrachten tijdens transport en plaatsing van de badkamers tot een minimum worden beperkt. Dat maakt de badkamer bijzonder geschikt voor integraal transport. De rigide structuur is geen beperking: de vorm van de badkamer kan naar wens van de opdrachtgever worden bepaald, net als de afwerking. De tendens in de markt is minder tegelwerk – bijvoorbeeld bij studentenhuisvesting, maar het kan vanzelfsprekend. Ook het gewenste volume is geen obstakel, en hoewel bij de prefab badkamer veel werk in de engineering gaat zitten, is deze niet duurder dan een traditioneel gebouwde badkamer. Daar komt nog bij dat wij veel ervaring hebben met design & build-teams en gemakkelijk instromen in flexibele en efficiënte processen. Bij aflevering geven wij een all-in-garantie – tot het scharnier- en kitwerk aan toe. Wij zijn daarbij het aanspreekpunt. Prefab staat bij Portisa voor ontwerpvrijheid, een solide techniek en kosten-efficiëntie.”

Clink Hostel Amsterdam Noord badkamer